“De gezondheidswaarden van onze koeien zijn constanter met minder negatieve uitschieters”
Als we komen aanrijden bij Melkveebedrijf de Haas in Eersel is het eigenlijk al direct duidelijk, we hebben hier te maken met nette en gestructureerde melkveehouders. De eerste indruk blijkt te kloppen als we gaan kijken naar de gezondheidsaanpak die zij hanteren. Er is een duidelijke visie en werkwijze om de veestapel zo lang mogelijk gezond en productief te houden.
Melkveebedrijf A & W De Haas wordt gerund door de broers Ad en Will en zoon Niek de Haas. Op het bedrijf lopen 130 koeien en 70 stuks jongvee rond. Er wordt op het bedrijf gemolken met twee Lely A4’s en de gemiddelde jaarproductie ligt op 12.000 liter.
“Minder reguliere middelen, dat sprak ons wel aan!”
Drie jaar geleden kwam Joris van der Pas (Werkzaam bij AHV) bij vader en zoon het erf oprijden. Joris was geen onbekende voor de familie, dus ze besloten zijn verhaal aan te horen. Omdat AHV destijds nog niet zo bekend was in de omgeving was het voor Will en Niek een geheel nieuwe werkwijze. Gelukkig sloot de unieke werkwijze van AHV erg goed aan bij het toekomstbeeld en de werkwijze op het melkveebedrijf. Ze waren al langer op zoek naar vervanging voor de reguliere middelen, maar hadden de oplossing tot op dat moment nog niet gevonden. Uiteindelijk bleken de gezondheidsprogramma’s van AHV de oplossing te bieden waarnaar ze op zoek waren.
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel blij ben dat mijn zoon toen heeft doorgepakt. De jonge generatie denkt gewoon iets anders, dan de oudere generatie doet en kan hierdoor beter omdenken. Dat is mooi om te zien. Voor AHV geldt dat je er bij de start in moet geloven en daarna resultaat moet zien. Als je het resultaat eenmaal ziet kan je, zelfs als wat oudere veehouder, niet anders dan erin geloven! Gelukkig heeft mijn zoon dit mij laten inzien!”, geeft Will aan.
“Liever via de bek dan meerdere malen via de uier”
“Je wil uiteindelijk het beste middel inzetten voor je dieren, zo simpel is het. Daarnaast speelde de druk vanuit de samenleving ook mee. Wij hebben het beste voor met onze dieren en willen dat ook laten zien aan de buitenwereld”, aldus Niek. Dit waren belangrijke redenen om met AHV te gaan starten. Maar Will vult ze graag nog even aan. “Als melkveehouder heb je met zoveel zaken rekening te houden, als je dan ook nog eens veel gezondheidsproblemen onder je veestapel hebt, dan houd je het niet vol. Hoe beter je de diergezondheid onder controle hebt, des te meer tijd je overhoudt voor het optimaliseren van je melkveebedrijf. Met AHV heb je volgens ons een diervriendelijke en gebruiksvriendelijke oplossing in handen om je veestapel gezond te krijgen en houden. Vaak is één keer toedienen al voldoende. Ook het ingeven via de bek is een voordeel, dit brengt veel minder stress met zich mee dan wanneer je meerdere malen iets aan de uier doet. En dan hebben we het nog geen eens over de kostenbesparing vanwege de melk die je gewoon door mag blijven leveren”, aldus Will.
Het ingeven via de bek is een voordeel, dit brengt veel minder stress met zich mee dan wanneer je meerdere malen iets aan de uier doet.
Uiergezondheidsaanpak vraagt om gerichte begeleiding
Melkveebedrijf de Haas is drie jaar geleden begonnen met het behandelen op basis van celgetal. “We hebben tegen elkaar gezegd, als we het doen, dan doen we het goed! AHV heeft prachtige oplossingen, maar begeleiding, zeker in het begin, is erg prettig en misschien zelfs wel noodzakelijk. We hebben in overleg met Joris besloten te gaan starten met twee groepen dieren. Groep 1 waren de jonge dieren die voor het eerst of voor een tweede keer een attentie lieten zien in het celgetal. Deze koeien hebben minder problemen in de uier zitten en zijn daardoor beter te behandelen en schoon te krijgen. Deze koeien hadden vaak voldoende aan alleen de AHV Extra tablet. Daarnaast hadden we groep 2, dit waren vaak al wat oudere dieren met drie of vier attenties. Omdat er zich bij deze dieren al meer problemen in de uier hebben genesteld, zetten we hierbij de AHV Quick, Extra en Aspi in”, aldus Niek.
Deze eerste test heeft erg goed uitgepakt. Eigenlijk zagen ze bij elke koe een positieve reactie en dat is dan ook de reden dat ze hebben doorgepakt. “De volgende keer toen Joris langskwam, hebben we direct gezegd, hier gaan we mee door. Sterken nog, we hebben toen ook direct de AHV Metri afgenomen, welke we nu nog steeds erg veel gebruiken”, aldus Will.
“Toen de prut eruit kwam, schrokken we wel”
Wanneer je anders gaat kijken naar diergezondheid en je aanpak gaat veranderen, verandert er ook veel in de reactie van een koe. Als we daarover beginnen, zien we Will en Niek al lachen en instemmend knikken. “Ik weet nog erg goed dat wij het allebei best spannend vonden hoe de koeien gingen reageren. Bij sommige zag je eerst een nog heftigere reactie in het celgetal of er kwam zelfs prut uit de uier. Echter door de uitleg van Joris snapte wij toen goed hoe de oplossingen werkte en begrepen wij de reactie van de koe beter. Als wij nu prut uit de uier zien komen, dan zijn we eigenlijk eerder blij, dan dat we schrikken. We weten dan zeker dat de koe haar uier aan het opschonen is”, aldus Niek.
Als wij nu prut uit de uier zien komen, dan zijn we eigenlijk eerder blij, dan dat we schrikken!
Ook voor Will was het de eerste keer spannend hoe de koeien gingen reageren. “Ik ben blij dat wij destijds goed de tijd hebben genomen met Joris en de AHV-oplossingen. Als je dat niet doet en gewoon zelf wat probeert, kan ik mij voorstellen dat je niet het gewenste resultaat behaald en dat is jammer. Want resultaat is er zeker! De eerste keer moet je het gewoon goed aanpakken en succes behalen. Als dat gebeurd, krijg je vertrouwen”, geeft Will aan.
Het grootste verschil is dat problemen minder snel terugkomen
Als we verder doorvragen over de behaalde resultaten, zien we Will al opspringen uit zijn stoel. Volgens Will is het heel simpel. Met AHV werk je gemakkelijker, diervriendelijker en het is als je doorrekent ook zeker kostenbesparend. Als we vragen of Will dit wat beter kan toelichten, geeft hij het volgende aan; “Het grootste verschil met reguliere middelen is dat je problemen minder snel ziet terugkomen. Je hebt een veel constantere koe met minder afwijkende gezondheidswaarden, zoals pieken in het celgetal. Je hebt hierdoor simpelweg minder omkijken naar een koe die je een AHV-oplossing hebt toegediend. Ook wel logisch, want het probleem is ook echt uit het lichaam en komt niet de volgende MPR nog harder terug. Daarnaast kosten de oplossingen natuurlijk wel wat, maar als je dierenartskosten hierdoor afnemen en jij de melk kan doorleveren, dan verdien je het daar al ruimschoots mee terug. Laat staan als je ook nog eens gaat kijken naar het aantal dalende gezondheidsproblemen in de toekomst, dan kan je nog wel even doorrekenen.
Met AHV stuur je veel eerder op aankomende problemen. Hierdoor zijn de problemen beter te behandelen en hebben we veel minder heftige en langdurige problemen onder onze veestapel.
Niek die knikkend meeluistert met de lijst aan voordelen die zijn vader opdreunt, komt nog met een waardevolle aanvulling. “Met de samenwerking met AHV stuur je ook veel eerder op aankomende problemen. Hierdoor zijn de problemen beter te behandelen en hebben we veel minder heftige en langdurige problemen onder onze veestapel.“ Joris die ook bij het gesprek aanwezig is vult dit aan. “Will en Niek sturen inderdaad erg goed op afwijkende gezondheidswaarden. Je ziet dat ook zeker terug in de gezondheid van de huidige veestapel. De jonge dieren zijn allemaal gezond zonder attenties en de wat oudere dieren blijven nu langer gezond”, geeft Joris aan die op dat moment samen met Niek de MPR-resultaten doorneemt.
Samen de MPR-resultaten scannen op vroegtijdige problemen
De MPR-resultaten doornemen is een terugkerend ritueel voor Niek, Will en Joris. Melkveebedrijf de Haas heeft AHV nu ruim een jaar gemachtigd om de MPR-resultaten in te zien om zo direct advies te kunnen geven. Elke zes weken komt Joris langs om de resultaten te bespreken. “Tegenwoordig kom ik vooral voor de koffie, want Will en Niek hebben altijd al netjes zelf een lijst met attentiekoeien en passende behandeling geselecteerd. Deze lijst was in het begin wat langer en vroeg daarom ook om wat meer begeleiding. Echter vanwege de verbeterde diergezondheid, wordt de lijst van koeien met een attentie alleen maar kleiner. Dat is een goed teken en geeft aan hoe de gezondheid is verbeterd!”, geeft Joris aan.
Will geeft aan dat de huidige werkwijze inderdaad prettig werken is. We selecteren tegenwoordig na elke MPR-uitdraai slechts een handje vol koeien met een attentie en zorgen ervoor dat deze koeien niet alleen gezond worden, maar vooral blijven. Je ziet als je na het begin van de samenwerking kijkt een duidelijke daling aan attenties. Dit geeft aan dat wij het goed doen en de veestapel inderdaad gezonder is en blijft. Toch is het wel fijn dat Joris nog langskomt om de MPR-resultaten te bespreken. Het overgrote deel denken we vaak hetzelfde over, maar soms kom je ook tot verrassende ontdekkingen. “Joris heeft meer ervaring met de AHV-oplossingen en de inzet hiervan. Wij weten weer beter hoe het er hier in de stal aan toegaat. Dat is een goede wisselwerking!”
“Een goede start na het afkalven is ons zoveel waard”
Melkveebedrijf de Haas heeft inmiddels zoveel vertrouwen in AHV, dat zij ook altijd openstaan voor nieuwe oplossingen. Naast het uiergezondheidspakket maakt de familie ook erg veel gebruik van de AHV Metri Tablet. Deze oplossing zorgt ervoor dat de nageboorte er beter en sneller afkomt en het niet gaat stinken. Het zorgt hierdoor ook voor minder baarmoederproblemen en andere problemen rondom het afkalven. Ondanks het vertrouwen in AHV moet elke oplossing wel zijn waarde bewijzen, geven de mannen aan. Met de Metri was dit heel snel duidelijk en deze zijn ze dan ook al vanaf het tweede bezoek van Joris gaan inzetten op het bedrijf.
Reken maar is uit wat het je kost, afgezien van de narigheid die je koe en jij te voorduren krijgen. Nee de keuze is voor ons erg eenvoudig!
“Wij gebruiken de AHV Metri Tablet altijd direct na het afkalven bij vette koeien, koeien die we niet vertrouwen of koeien die een zware afkalving hebben gehad. Daarnaast zetten wij hem ook in als er na 2 á 3 uur geen beweging is te zien bij de nageboorte. Zo’n tablet kost je absoluut niet de wereld, maar levert je zoveel profijt op. Je weet dat wanneer je het niet doet de kans op problemen groot is. En dan heb ik het niet over problemen die een dag spelen, nee het gaat eerder over weken. En reken dan maar is uit wat het je kost, afgezien van de narigheid die je koe en jij te voorduren krijgen. Nee de keuze is voor ons erg eenvoudig! Bijna altijd een Metri Tablet na afkalven en als ze het echt zwaar hebben ondersteunen we ze nog wel eens met een AHV Booster Tablet”, aldus Will.
Nieuwe uitdagingen? De overname en blijven optimaliseren
Als we nog even vragen naar de uitdagingen voor de komende jaren, dan hebben de mannen het over de overname van Niek, het doorgroeien in aantal koeien en het optimaliseren van de diergezondheid. “We willen ons blijven verbeteren en hiermee zowel ons als onze koeien helpen. Onze huidige werkwijze sluit daar perfect bij aan en zullen we ook zeker mee doorgaan. Ik hoop zelfs in de toekomst nog eerder problemen te signaleren en aan te kunnen pakken. Er is niks fijner dan dat je weet dat je veestapel gezond rondloopt!” besluit Niek het interview mee af te sluiten.
Over het melkveebedrijf
De veestapel van Melkveebedrijf de Haas uit Eersel bestaat uit 130 koeien en 70 stuks jongvee. Het bedrijf doet niet aan weidegang en heeft twee A4 melkrobots van Lely. Het rollend jaargemiddelde ligt op 12.000 kg melk met 4.50% vet, 3.60% eiwit en 4.60% lactose.